Vés al contingut

Qui era Layret?

Francesc Layret i Foix (1880 – 1920)

Francesc Layret va néixer a Barcelona el 10 de juliol de 1880 en el sí d’una família benestant. De ben petit el va afectar una paràlisi que el va obligar a utilitzar crosses durant tota la seva vida. Va compartir aules amb Lluís Companys al Liceu Poliglot. Més endavant va destacar en les dues carreres universitàries que va estudiar alhora a la Universitat de Barcelona, Dret i Filosofia i Lletres de les que es va doctorar l’any 1905 amb la màxima qualificació.

En l’àmbit social i cultural començà a destacar ben aviat, quan el 1902 va participar en la fundació de l’Associació Escolar Republicana i en la de l’Ateneu Enciclopèdic Popular del qual va redactar els primers estatuts i que va presidir els anys 1906 i 1907. Simultàniament, com a advocat va participar en nombrosos processos de caràcter social defensant els treballadors, en especial de la CNT, el sindicat majoritari aleshores i que agrupava els obrers més combatius.

Políticament s’inicià l’any 1905 quan va ingressar a Unió Republicana, partit pel qual va ser elegit regidor de l’Ajuntament de Barcelona. Va continuar la seva trajectòria entrant a participar a Solidaritat Catalana i, junt amb alguns dissidents de la Lliga Regionalista, va fundar el 1906 el Centre Nacionalista Republicà.

Dins l’Ajuntament de Barcelona va participar en el departament d’Hisenda del consistori i va ser un dels promotors, el 1908, del Pressupost de la Reforma. D’aquest, va aconseguir estalviar-ne dos milions pels que va elaborar un Pressupost de Cultura que dotava a la ciutat d’escoles municipals que havien d’impartir un ensenyament modern, laic, mixt i en català. Aquest pressupost va ser aprovat a pesar de l’oposició de dretes, tot i que finalment no es va poder posar en pràctica quan va ser vetat per la Diputació.

El 1917 va ser un dels impulsors del Partit Republicà Català. L’òrgan d’expressió del qual era el diari La Lucha, fundat pel mateix Layret un any abans que es va distingir per les seves campanyes d’agitació contra la monarquia d’Alfons XII i on eren freqüents els articles antimonàrquics i antimilitaristes del mateix Layret, de Marcel·lí Domingo o de Lluís Companys.

L’any 1919 va ser elegit Diputat per Sabadell a Las Cortes de Madrid, com a representant del Partit Republicà Català. Destaquen un parell d’intervencions que realitzà. La primera, en la que s’erigí com a defensor de la pau i que va pronunciar durant la presentació del Pressupost de Guerra. La segona va ser durant l’any 1920 quan va denunciar la situació repressiva que patia el proletariat català després de la vaga de la Canadenca.

El 1920 el governador civil de Barcelona, Martínez Anido, va realitzar una massiva detenció de militants del sindicat CNT i del Partit Republicà Català entre els que es trobaven Lluís Companys o Salvador Seguí (El noi del sucre). El 30 de novembre, en el moment en què Layret abandonava el seu domicili per anar a protestar pel trasllat d’aquests presos, va ser assassinat per pistolers a sou de la patronal catalana i amb la complicitat de l’autoritat governativa.

En protesta per la mort de Layret es va organitzar una vaga i el seu funeral es va convertir en un acte polític.

Els assassins de Layret mai no van ser detinguts i encara a dia d’avui, quasi 90 anys després de la seva mort és una figura que passa totalment desapercebuda. Tot i havent tingut l’important paper que desenvolupar, sembla que encara no ha estat cridada a retornar a la memòria col·lectiva.

3 comentaris leave one →
 1. Amèrica Planas permalink
  24 Desembre 2012 21:51

  per qué els catalans no retornem a l’actualitat a tots els que, com Layret, han sigut tant importants per Catalunya?

 2. Francesc Garcia. permalink
  17 gener 2013 3:41

  La seva lluita no va ser estèril, i aviat el poble Català assolira la llibertat nacional.
  Visca Catalunya lliure!

Trackbacks

 1. Actes 91è aniversari de l’assassinat de Francesc Layret « Ateneu Francesc Layret

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: